Subsidies & aftrekmogelijkheden

FISCALE VOORDELEN
Bij zakelijke aanschaf  van een elektrische bakfiets of motor zijn er diverse subsidies en aftrekmogelijkheden beschikbaar: de KIA, de MIA & de VAMIL. Met deze fiscale regelingen kan je tot 72 % besparen op de aanschafprijs van je voertuig. Hieronder lichten we de verschillende regelingen toe.

Lovens in park

De kleinschaligheidsaftrek (‘KIA’) is een extra aftrek voor ondernemers bij investering in bedrijfsmiddelen. Een percentage van het investeringsbedrag kan worden afgetrokken van de winst. Dit resulteert in een lagere afdracht vennootschap. De omvang van het aftrekbare bedrag van de winst is afhankelijk van de hoogte van het investeringsbedrag en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

In 2023 kan voor een investering tussen de €2.601 t/m €63.716 een percentage van 28% van het investeringsbedrag worden afgetrokken van de winst. Voor investeringen boven de € 63.716,- geldt een maximum bedrag dat je mag aftrekken, zie hiervoor ook de website van de belastingdienst.

Daarnaast zijn er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL). Dit zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

In 2023 komen binnen het Welectric aanbod de elektrische bakfiets en elektrische motorfiets hiervoor in aanmerking. De milieulijst van de RVO bepaalt welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de MIA/VAMIL regeling. Deze lijst wordt ieder jaar aangepast.

De milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt de mogelijkheid om je fiscale winst te verlagen. Je kunt hierbij tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op je winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Met de VAMIL kun je een investering versneld afschrijven tot maximaal 75 % per jaar. Dit kan je direct ten laste brengen van je fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen over het jaar van afschrijving. 

Wat levert dit nu op? Een tweetal voorbeelden:

  • Een elektrische bakfiets met aanschafprijs van €9.000,-, kost na toepassing van genoemde regelingen netto nog maar €2.500,-
  • Een elektrische motorfiets ter waarde van €27.000,- kost op eenzelfde manier netto nog maar €7.000,-

Tel daarbij de voordelen van GEEN motorrijtuigenbelasting, spotgoedkope ‘brandstof’- en onderhoudskosten en een zeer interessante bijtellingsregeling.

Het exacte voordeel hangt af van uw specifieke situatie. Neem contact op met uw accountant om de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken.

Meer weten?
Kom langs bij een van de Welectric-stores of neem contact op met onze klantenservice op 088-0187 600 . Onze e-mobility experts staan voor u klaar!

Heb je nog andere vragen?

Stuur een mail naar info@welectric.nl of bel ons op 088 – 018 76 00. We staan dagelijks voor je klaar. Of neem direct contact op met je winkel van aankoop:

Amsterdam

Amsterdam

Rozengracht 101
(020) 205 0980
E mail

Bussum

Bussum

Huizerweg 15A
(088) 018 7630
E mail

Den Haag

Den Haag

Lutherse Burgwal 8
(070) 2076855
E mail

Weesp

Weesp

Nijverheidslaan 1
(088) 018 7640
E mail