E-Bikes

Overweeg jij een e-bike, maar heb je geen idee welke e-bike het beste bij je past? Kom dan proefrijden bij WELECTRIC. Wij bieden een breed scala aan populaire elektrische fietsen: urban e-bikes, fatbikes, bakfietsen, vouwfietsen, speedpedelecs etc. Bij WELECTRIC vind je de populairste urban e-bikes van dit moment.

Bekijk de keuzehulp video
In deze video legt e-mobility expert Stijn uit waar je bij de aanschaf van een e-bike op moet letten.

Welke e-bike past bij jou?

Tegenwoordig valt er heel wat te kiezen op het gebied van e-bikes. Bij WELECTRIC gaan we zelfs verder. Als dé e-mobility store van Nederland bieden we je het meest complete en populaire aanbod e-mobility merken: van e-step en e-bike tot e-scooter en microcar. Daarbij is ons e-bike assortiment het meest uitgebreid.

Verschillende soorten e-bikes

Elektrische Stadsfietsen: Welke e-bike bij jou past, hangt af van je behoefte en voorkeuren. En van je lifestyle. Voor dagelijks gebruik in stad of dorp zijn urban e-bikes of stadsfietsen heel populair. Dit zijn hippe e-bikes die een mooie mix bieden van stijl en functionaliteit. Bij WELECTRIC vind je topmerken als Cowboy, Tenways, Watt, Bird en Mate.

Fatbikes: Naast deze elektrische stadsfietsen, zie je steeds meer fatbikes opduiken, vooral in Amsterdam en omgeving. Dit zijn e-bikes met brede banden die een comfortabele en stabiele rijervaring combineren met een stoere uitstraling. Voor een fatbike heb je geen rijbewijs, verzekering of helm nodig. Bij WELECTRIC vind je alle topmerken fatbikes: Phatfour, Super73, Brekr, Knaap, Ruff Cycles en Mate.

Elektrische Bakfietsen: Een andere belangrijke e-bike categorie zijn elektrische bakfietsen. Alleskunners met steeds meer vermogen en vernuft om in en rond steden te concurreren met de auto. Bakfietsen zijn ideaal voor het vervoer van kinderen, boodschappen en spullen. Het is een snelle, slimme, gezonde en bovenal gezellige vorm van vervoer. Bij WELECTRIC kan je proefrijden op populaire merken als Lovens, Carqon, CaGo, Cangoo en Mate.

Elektrische Vouwfietsen: Elektrische vouwfietsen zijn compacte e-bikes die handig zijn in combinatie met auto of trein, zodat je voor het eerste of laatste stuk van je reis beschikt over een eigen fiets. De inklapbare vouwfiets is handig en compact om in auto en trein te vervoeren. Dankzij de ondersteuning kan je ook moeiteloos ver fietsen. Bij WELECTRIC kan je de Mate City en Ahooga Folding komen testen.

Speed Pedelecs: Tot slot is er voor langere afstanden de speedpedelec. Ideaal voor woon-werk verkeer, een sportief en duurzaam alternatief voor veel autoritten. Met deze snelle e-bike kan je 45 km/u halen, waardoor je grotere afstanden in korte tijd kan overbruggen. Er gelden wel strengere regels voor speedpedelecs, zo geldt er een helmplicht en heb je een verzekeringsplaatje nodig. Bij WELECTRIC kan je sinds kort de high-end 500W Klever komen proefrijden, een hoogwaardig alternatief voor de auto.

Zithouding

Comfort is essentieel bij het kiezen van een e-bike. Let op de zithouding die de fiets biedt. Sommige e-bikes hebben een rechte zithouding, ideaal voor stadsverkeer en ontspannen ritten. Andere modellen hebben een sportievere houding, waardoor je sneller kunt fietsen en meer uitdagende ritten kunt maken. Probeer verschillende fietsen uit om te bepalen welke zithouding het meest comfortabel voor jou is.

Cowboy
Positie van de motor

Bij het kiezen van een e-bike is de positie van de motor een belangrijke overweging. De motor kan zich bevinden in het voorwiel, achterwiel of in het midden, bij de trapas van de fiets. De achterwielmotor is het meest populair en geeft je een soort duwtje in de rug. Een voorwielmotor is vaak goedkoper en iets minder krachtig. Een middenmotor voelt natuurlijker aan en is het meest geschikt voor lange afstanden. We raden je aan om verschillende e-bikes te proberen en zelf te ervaren wat je het prettigst vindt.

Rotatie- of Krachtsensor

Een rotatiesensor en krachtsensor zijn twee verschillende sensoren die worden gebruikt bij e-bikes om de motor aan te sturen. Een rotatiesensor meet de rotatie van de pedalen en activeert de motor op basis van deze rotatie. Ongeacht de kracht die je op de pedalen uitoefent, de motor biedt je dezelfde ondersteuning. Een krachtsensor daarentegen meet de hoeveelheid kracht die je uitoefent op de pedalen en past de ondersteuning aan op basis van je spierkracht. Voor beide is wat te zeggen en vooral een kwestie van… testen.

Accu capaciteit

Ook het vermogen van de accu is een belangrijke factor bij het kiezen van een e-bike. Voor stadsgebruik is een accu met een vermogen van 250 Wattuur meestal voldoende. Als je van plan bent langere afstanden af te leggen, zoals woon-werkverkeer, raden we een hoger accuvermogen aan voor een grotere actieradius. Ontdek de beschikbare accu-opties bij elke e-bike en kies degene die het beste past bij jouw behoeften.

Versnellingen

De keuze voor versnellingen op je e-bike is vaak een persoonlijke afweging. Sommige modellen hebben een eenvoudige en intuïtieve single speed versnelling, terwijl andere een geavanceerdere derailleurversnelling hebben voor meer maatwerk onderweg. Een derailleur wordt altijd gecombineerd met een gewone fietsketting, terwijl single-speed e-bikes naast een gewone ketting ook een onderhoudsvriendelijker riemaandrijving kunnen hebben. Probeer deze 2 opties vooral zelf uit bij een van onze WELECTRIC stores.

Remmen

Het type remmen of remsysteem dat wordt gebruikt bij een elektrische fiets hangt af van verschillende factoren, zoals het type fiets, het vermogen van de motor en het potentiële gebruik van de e-bike. De meeste e-bikes hebben tegenwoordig hydraulische remmen. Deze zijn doorgaans betrouwbaarder dan de goedkopere traditionele remsystemen zoals velgremmen en trommelremmen. Laat je altijd goed informeren over de veiligheid van het specifieke remsysteem van je e-bike.

Tot slot: Looks

Naast functionaliteit is het uiterlijk van je e-bike ook belangrijk. Bij WELECTRIC bieden we een ruime keuze aan modellen met verschillende ontwerpen en stijlen. Of je nu op zoek bent naar een strakke en moderne uitstraling of juist een retro-vibe wilt, er is voor elk wat wils. Kom vooral een keer langs bij een van de WELECTRIC stores, dan kan je zelf ervaren welke e-bike het beste aansluit bij jouw voorkeuren en persoonlijke stijl.