E-Bakfietsen

Overweeg jij een elektrische bakfiets, maar heb je geen idee welke het beste bij je past? Bij het kiezen van je bakfiets kan je diverse dingen afwegen. Zoals het aantal wielen, kinderzitjes, veiligheid, comfort, motorvermogen, actieradius, stuur- en rijgemak etc. Bij WELECTRIC kan je topmerken als Lovens, Carqon, Ca Go en Cangoo vergelijken en uitproberen.
Hieronder volgen wat tips voor het kiezen van de juiste bakfiets:

Tweewieler of Driewieler

Bakfietsen zijn meestal verkrijgbaar met 2 of 3 wielen. Een bakfiets met 3 wielen biedt over het algemeen meer stabiliteit, vooral bij stilstand, wat handig kan zijn bij het in- en uitladen van je kinderen. Driewielers zijn ruimer en breder dan bakfietsen met 2 wielen, waardoor manoeuvreren in smalle straten of drukke gebieden lastiger kan zijn. Tweewielers zijn smaller en wendbaarder, maar vereisen wat meer balans tijdens het rijden. De tweewieler e-bakfiets is momenteel het meest populair in Nederland.

Veiligheid

Met een bakfiets vervoer je je meest dierbare bezit: je kinderen. Let bij de aanschaf van je bakfiets dan ook altijd op de de aanwezige veiligheidsvoorzieningen. Zoals een stevige constructie, een stabiel frame, een robuuste bak en juiste bakhoogte, goede remmen en verlichting. Check of de bakfiets is voorzien van sterke veiligheidsgordels en veilige zitjes. Ook een stevige en gebruiksvriendelijke standaard is belangrijk. Ga ook altijd even proefrijden om te kijken of je goed overweg kan met de bakfiets: optrekken, remmen, bochten maken, omkeren. Herhaal dit met een of meer van je kinderen in de bak.

Grootte

Kies een bakfiets die groot genoeg is voor het aantal kinderen dat je wil vervoeren. Hou ook rekening met mogelijke vriendjes of vriendinnetjes. Er zijn bakfietsen die geschikt zijn voor één, twee, drie of meer kinderen. Check ook de mogelijkheid om een Maxi Cosi mee te nemen voor het vervoer van je (toekomstige) baby. Het is sowieso fijn voor kinderen als ze wat ruimte hebben voor hun benen in de bak, zeker als ze wat ouder worden. Een goede bagagedrager kan daarbij ook handig zijn.

3 kinderen in bakfiets
Comfort

Vooral als je dagelijks op pad bent, is een comfortabele bakfiets aan te raden. Denk hierbij aan een fijne zithouding, een goed zadel, fijne kinderzitjes en een bak met voldoende ruimte. Is de bakfiets goed geveerd en makkelijk te bedienen? Met of zonder versnelling? Geeft de e-motor voldoende ondersteuning, ook bij volle bezetting? Kunnen de kinderen makkelijk in en uit de bak klimmen? Zijn ze goed beschermd bij regen of felle zon? Zit er een loop- of parkeerhulp op? Met de juiste bakfiets haal je een alleskunner in huis en daarmee een duurzaam alternatief voor de (tweede) auto.

Rijgemak

Het is best even wennen als je voor het eerst op een elektrische bakfiets stapt. Een e-bakfiets kan vrij groot en zwaar zijn. Toch kunnen ook zware bakfietsen heel comfortabel en licht fietsen. De meeste bakfietsen hebben een laag zwaartepunt, wat een betere stabiliteit en wendbaarheid oplevert. Factoren als banden, ketting, trapondersteuning, display en bediening, accu, type stuursysteem, remmen etc. zijn allemaal bepalend voor een goede rijervaring. Bepaal je gebruikswensen, vraag kundig advies en ga zeker proefrijden met verschillende modellen.

Trapondersteuning

Met een e-bakfiets heb je altijd wind mee. De elektrische motor onderteunt je bij het trappen waardoor je makkelijker en verder kunt fietsen. Bakfietsen zijn meestal uitgerust met een middenmotor of achterwielmotor. De mate van ondersteuning kan je vaak zelf instellen. De middenmotor bevindt zich bij de trapas en levert directe aandrijfkracht op de pedalen. Dit zorgt voor een natuurlijker fietsgevoel en is geschikt voor langere afstanden en heuvelachtig terrein. De achterwielmotor geeft je ‘een duwtje in de rug’, een goede tractie op de weg en is heel geschikt voor vlak terrein.

Motor en Accu

Elektrische bakfietsen mogen maximaal 250 Watt motorvermogen hebben. Voor een volgeladen bakfiets heb je dit ook nodig. Ook de accu-grootte is belangrijk. Voor stadsgebruik kan je vaak volstaan met 400 Wh. Voor langere afstanden en woon-werk verkeer raden we een accu aan van 500 Wh of zelfs 750 Wh. Let hierbij ook op de diefstalgevoeligheid van accu’s. Als ze afneembaar zijn, raden we speciale sloten aan, zoals de populaire Lock-Ride. Dit voorkomt verrassingen als je uit een vergadering rent om je kinderen op tijd van school te halen.

Aanschafkosten

Elektrische bakfietsen kunnen prijzig zijn, zeker in de premium klasse. Maar het is tegelijk een investering in vrijheid. Met je kids ben je altijd mobiel en heb je een handig alternatief voor auto en OV voor de deur. Afhankelijk van de actieradius kan je kinderen naar school brengen en zelf doorpeddelen naar winkel of werk. Bovendien gaan bakfietsen lang mee en behouden ze door de grote behoefte hun waarde. Een flinke investering dus, maar wel een aankoop die je gezin jarenlang veel plezier zal opleveren.

Fiscale Aftrek ZZP’ers

Ben je ZZP’er of ondernemer? In 2023 is het nog mogelijk om als ZZP’er of ondernemer gebruik te maken van de regelingen VAMIL, MIA en KIA. Daarmee betaal je netto uiteindelijk maar een kwart van de aanschafprijs van je elektrische bakfiets. Omdat de lijst met toegelaten e-voertuigen jaarlijks wordt aangescherpt, is dit waarschijnlijk het laatste jaar dat je een elektrische bakfiets fiscaal mag aftrekken van je winst. Rekenvoorbeeld: een e-bakfiets van € 8.000,- kost je dan netto zo’n € 2.200,-. Wil je meer weten? Loop dan gerust eens binnen bij een van onze Welectric stores.

extra optie bakfiets
Extra opties

De meeste bakfietsmerken hebben een scala aan accessoires ontwikkeld om het dagelijks gebruik van je bakfiets nog comfortabeler te maken. Denk hierbij aan een regentent, zitkussens, maxi cosi drager, peuterschaal, bagagedrager, regenhoes, box cover enzovoorts. Daarnaast is het verstandig om je bakfiets goed te verzekeren en te beveiligen met bijvoorbeeld een GPS-tracker en slimme sloten. Op deze manier kan je jouw bakfiets volledig afstemmen op je huidige en eventueel toekomstige wensen en behoeften.

Kwaliteit & Service

Er komen steeds meer elektrische bakfietsen op de markt in verschillende prijsklassen. Bij WELECTRIC vind je een afgewogen assortiment van de topmerken premium en middenklasse bakfietsmerken. In onze stores kan je terecht voor professioneel advies, vergelijken en proefrijden. Daarnaast bieden we een uitgebreide dienstverlening op het gebied van financiering, verzekering, garantie, onderhoud en reparatie in eigen werkplaatsen. Zo staan we ook na aankoop 100 % voor je klaar!

De 5 Grote Voordelen
  1. Altijd wind mee, ook met een volle bak. Of je nou veel kinderen of spullen vervoert.
  2. Gezond en gezellig alternatief voor de (tweede) auto. Iedere bakfietstrip met je kinderen is quality time.
  3. Kostenbesparing: een elektrische bakfiets is een goedkoper en efficiënter dan reizen per auto of OV.
  4. Tijdbesparing: met de bakfiets fiets je snel door druk verkeer en kan je overal makkelijk parkeren.
  5. Milieuvriendelijk: Elektrische bakfietsen zijn stil en stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit.